Johan Cruijff was een van de sprekers tijdens het congres dat de KNVB had georganiseerd, om de toekomst van het Nederlandse voetbal te bespreken. "Opleiden is het aller- en allerbelangrijkste”, is zijn credo en daar heeft hij opmerkelijke trainingsmethodes voor, zo bleek.

 

 Cruijff: 'Trainen op parkeerplaats'

 

Toon Gerbrands, algemeen directeur bij PSV, sprak met bewondering over Cruijff. "Hij zei heel inhoudelijke dingen over voetbal. Een van de mooiste dingen die hij zei, was dat je ook wel eens op een parkeerplaats kunt trainen. Want op de parkeerplaats val je niet. dan leer je op een andere manier handig zijn dan op een veld. Dat was een eyeopener voor mij."

Bondscoach Guus Hiddink beaamde de woorden van Cruijff. "Ik denk dat we bij de nationale bond nog beter kunnen opleiden en dat geldt ook voor alle clubs’’, zei de bondscoach van Oranje. "Er wordt minder op straat gevoetbald. Dat moeten we met z’n allen ondervangen. Het is natuurlijk een feit dat we nog wel eens vergeten een wedstrijd echt te killen. Daar kunnen we met opleiden rekening mee houden.”