Excelsior-voorzitter Albert de Jong ging gisteren door het stof. Hij bood excuses aan voor zijn gedrag na de verloren wedstrijd tegen Ajax. ,,Het bleek dus geen penalty te zijn.''

De onfortuinlijke nederlaag van Excelsior tegen Ajax (0-2) zorgde zondagmiddag voor hoog oplaaiende emoties in het Kralingse kamp. Na de tweede Amsterdamse treffer van Richairo Zivkovic kreeg voorzitter Albert de Jong het te kwaad. In de catacomben van Woudestein ging De Jong verbaal tekeer tegen enkele medewerkers van Ajax. Er zouden grove bewoordingen zijn gebruikt, maar bij geen van beide clubs wilde men daar gisteren op ingaan.

Na het laatste fluitsignaal richtte De Jong zijn woede op scheidsrechter Tom van Sichem, die Excelsior volgens de voorzitter een strafschop had moeten geven.

Eenmaal gekalmeerd ging De Jong diep door het stof. ,,Nee, ik heb niet zo goed geslapen,'' zo liet hij gisteren weten. ,,Vanwege de uitslag. Maar zeker ook vanwege mijn gedrag. In alle emotie heb ik een erg stomme fout begaan. Maar ik heb mijn excuses aangeboden en daar is goed op gereageerd.''

Excelsior had op het eigen Woudestein bijna de gehele wedstrijd de overhand, maar liep in de slotfase alsnog tegen een zure nederlaag op. De Jong: ,,Als we ooit van Ajax hadden kunnen winnen, dan was het nu. Ik was er tijdens de wedstrijd bovendien heilig van overtuigd dat ons een strafschop was onthouden, toen Ninos Gouriye in de tweede helft naar de grond ging. En ik was niet de enige. Maar het bleek dus geen penalty te zijn,'' aldus de voorzitter een dag later.

Tom van Sichem