FC Groningen bereidde zich onder de zon van het Spaanse Oliva voor op de tweede seizoenshelft. De ploeg heeft nog alle kans op Europees voetbal en staat in de kwartfinale van de beker, maar coach Erwin van de Looi is nog niet tevreden. Het adagium voor de komende vijf maanden: meer voetbal en een verhoogde effectiviteit. Van de Looi: ,,Langzaam maar zeker zie je dat we groeien.''

Na een kleine herfstdip had FC Groningen voor de winterstop de stijgende lijn weer te pakken. De laatste zes wedstrijden, inclusief het bekerduel met FC Volendam, werd er niet meer verloren. ,,Met tegenstanders als PSV, FC Twente, Vitesse en SC Heerenveen hadden we bovendien geen gemakkelijk programma," zegt coach Erwin van de Looi. ,,Maar er stond toen een stabiel elftal, dat knokte voor de punten. En dan zijn we lastig te verslaan.

,,Toch kunnen we op voetballend gebied nog een slag maken," vervolgt Van de Looi. ,,We moeten - zoals dat zo mooi heet - dominanter worden op het veld. Dat betekent: langer balbezit en meer rust aan de bal."

De schamele doelpuntenproductie is een ander verbeterpunt. Een blik op de ranglijst leert dat FC Groningen slechts negentien doelpunten maakte. Alleen FC Dordrecht en NAC, niet verrassend de twee staartploegen, scoorden minder. ,,Dat zijn duidelijke statistieken," vindt Van de Looi. ,,Onze effectiviteit moet omhoog.


,,We moeten vaak heel hard werken om een krappe voorsprong over de streep te trekken, omdat we de tweede goal niet maken. En ja, dan gaat het ook een keer verkeerd, zoals in het laatste duel voor de winterstop, toen we tegen Dordrecht (1-1, red.) vlak voor tijd twee punten verspeelden."

Danny Hoesen