De weelde van een overwintering in Europa voelt in Rotterdam aan als een ongekende sensatie. Vandaar het feest dat de Kuip gisteravond plotseling weer letterlijk deed trillen, alsof het 2002 was.

Feyenoord in de Kuip


Maar er was meer dan alleen die lol. Ook op weg naar de volwassenheid boekte een aanvankelijk vooral degelijk Feyenoord tegen Sevilla FC stevige progressie. Zulke onverstoorbaarheid kan best saai uitpakken. En dat was het bijna een uur lang ook: saai van degelijkheid. Maar toen de treffer van Jens Toornstra de wedstrijd in brand zette, betaalde zich dat op een opwindende manier uit.

Energie
De tot dan stationair en bijna emotieloos draaiende thuisploeg had op dat moment genoeg energie en ambitie aan boord om de Spaanse topclub te weer te staan. Wat heet, een schoonheid van een goal van Karim El Ahmadi verstevigde de eerste plaats die Feyenoord op dat moment virtueel al bezette in poule G van de Europa League.

Verschil
Dat Sevilla bepaald niet op zijn sterkst aantrad in Rotterdam, hielp Feyenoord zeker. Maar ook in het daardoor kleinere onderlinge verschil dan in de uitwedstrijd, moesten de Rotterdammers het beste uit zichzelf halen om een goed resultaat te boeken.

A-typisch
Dat kwam er dus. Doodeenvoudig omdat Feyenoord op een voor Nederlandse clubs a-typische manier naar de wedstrijd toeleefde. Waar Ajax in de Champions League ook uit tegen Paris Saint-Germain eventueel zijn kunstjes wilde laten zien, wat soms nog grappig kan zijn ook, daar wist Feyenoord dat alleen een ijzeren speldiscipline en een ingetogen tactiek soelaas boden.

Compliment
In die aanpak verdiende uiteindelijk vrijwel iedereen een compliment bij de Rotterdammers. Vooraf lag de focus, bijvoorbeeld, op Khalid Boulahrouz. Hoe zou hij zich houden bij zijn eerste basisplaats? Hij had de mazzel in José Antonio Reyes een even oude tegenstander te treffen, samen waren ze al 63 jaar oud. Op snelheid werd hij dan ook niet geklopt. Maar in Boulahrouz ontwaarden zijn medespelers een veteraan, die precies weet wat er nodig is in een wedstrijd als deze. Zo lang mogelijk de deur op slot. Niks weggeven. Wachten op die ene kans.

Frivool
Na de ferm door Jens Toornstra ingeschoten eerste kans, gaf El Ahmadi vervolgens aan dat een frivool doelpunt eveneens mocht. Waarna ook de Kannibaal aansloot in de polonaise, die uiteindelijk steeds lichtzinniger werd en waarmee de wedstrijd in euforie eindigde.

Kopbal Feyenoord Sevilla

Volharden
Het was een aanpak, die in feite al tegen FC Dordrecht, ook heel lang een draak van een wedstrijd, werd geopenbaard. Volharden in stilte, stug wachten. Fred Rutten heeft zowel zijn vele jonkies als die enkele veteraan voor zich gewonnen. Het stadion volgde in uitzinnig gezang. Succes, zeker in Europa, is voor een club uit de Eredivisie alleen haalbaar in grote soberheid.

juichende feyenoord fans