Antoine Griezmann is de absolute held van Frankrijk. De topscorer van het EK schoot zijn land donderdagavond in Marseille hoogstpersoonlijk langs Duitsland en naar de finale van Euro 2016: 0-2.

De eerste kans van de wedstrijd was al na zes minuten voor Griezmann. De spits van Atletico Madrid dook alleen voor Manuel Neuer op, maar zijn inzet was te slap om de Duitse doelman te verontrusten. Ook aan de andere kant van het veld was er gevaar, maar Thomas Müller had zijn vizier niet op scherp staan.

Thomas Muller

Drie minuten voor rust leek Olivier Giroud alleen op Neuer af te stevenen, maar de spits van Arsenal was zo traag, dat Benedikt Höwedes hem kon achterhalen en met een knappe sliding redding kon brengen.

Frankrijk kwam drie minuten later alsnog op voorsprong. Bastian Schweinsteiger, de meest ervaren speler op het veld, ging met zijn arm omhoog een kopduel met Patrice Evra aan. Die kopte de bal tegen de hand van de Duitser en verdiende zo een strafschop. Griezmann zette zich achter de bal en tekende met zijn vijfde treffer op dit EK voor de 1-0.

Bastian Schweinsteiger

Na een uur spelen opnieuw een domper voor de Duitsers. Bondscoach Joachim Löw had al de nodige personele problemen, toen ook Jerome Boateng nog geblesseerd uitviel. De centrale verdediger moest met ondersteuning van het veld nadat hij een blessure opliep bij het geven van een pass. Shkodran Mustafi was zijn vervanger.

Het defensieve probleem van de Duitsers werd na 72 minuten pijnlijk blootgelegd door Paul Pogba en weer Griezmann. De middenvelder van Juventus zette na een prachtige actie voor, Neuer kreeg er nog een handje tegenaan, maar Griezmann stond op de goede plek: 0-2.

Het was het signaal voor de mannen van Löw om massaal de aanval te kiezen. Dat leverde een aantal prima mogelijkheden op, maar verder dan een bal op de paal kwam de wereldkampioen niet.

Frankrijk staat nu zondag in de finale van het EK tegenover het Portugal van Cristiano Ronaldo.