Wat is die Guardado toch een belangrijke speler voor PSV. Als je hem volgt in een wedstrijd, zie je dat zijn spel veel weg heeft van hoe Jan Wouters dat vroeger speelde. Die Mexicaan kan heel goed voetballen, weet dat zelf ook best wel, maar heeft niet de behoefte om dat constant te demonstreren. Hij doet wat nodig is, durft de bal een simpele peer te geven en laat zijn kunstjes pas zien als de wedstrijd daarom roept.

Een super professionele kerel. Dat is dus precies de instelling die topvoetbal vraagt. Gedoseerd durven te spelen en het beste bewaren voor de momenten dat het moet. Ik geniet heel erg van zo'n voetballer. Guardado maakt PSV sterk, vind ik mooi om te zien, ik hoop dat het meevalt met de enkelblessure waarmee hij uitviel.

De wedstrijd tegen FC Groningen was ook een echte wedstrijd, in de letterlijke zin. Daar zie je er nog te weinig van. Je zag de aanstaande kampioen worstelen met zijn status. Niet iedereen kan daar al de druk aan. Na de 1-0 merk je dat een jongen als Wijnaldum, die ik graag mag maar die ook objectief gezien inmiddels op een zeer hoog niveau speelt en denkt in zijn wedstrijden, door wil gaan.

Ik moet dat er van mezelf altijd bij zeggen als ik types als Clasie en Wijnaldum complimenteer. Mensen zouden misschien denken dat ik zo mijn voorkeuren heb. Maar in de beoordeling van voetbal en voetballers moet je dat zonder aanzien des persoons doen. Maar goed, in die fase van het duel zie je een type speler als Memphis Depay dus juist weer iets inzakken. Dat is heel jammer. Als Memphis nadrukkelijker aan de bal blijft, hongerig blijft, komt FC Groningen niet meer langszij. Maar in dat proces groeit PSV met de week, ze zijn momenteel stukken verder dan vorig seizoen. PSV heeft zowel mentaal als technisch en tactisch op dit moment de sterkste ploeg van de Eredivisie.

Kijk eens naar de linksback, Jetro Willems, die is op weg, ondanks zijn foutjes, om een van de beste linksbacks van de wereld te worden. Elke week wordt hij weer wat sterker. Ik verheug me heel erg op aanstaande zondag als PSV thuis tegen Feyenoord moet. Ik ben heel benieuwd hoe die ploegen zich tot elkaar verhouden. Dat zou best eens een echte topper kunnen worden waarin instelling misschien doorslaggevender wordt dan individueel talent. René van de Kerkhof heeft me uitgenodigd om te komen kijken, dat vind ik een aardige geste van hem, dus ga ik lekker naar het stadion, de beste plaats om een wedstrijd te zien.Jetro Willems wordt een van de beste linksbacks ter wereld

Zoals iedereen al lang weet, ben ik een groot voorstander van echt gras. De discussie over kunstgras wel of niet, vind ik daarom een overbodige. Je plaatst je buiten de werkelijkheid van het voetbal als je kunstgras als een sportieve noodzakelijkheid ziet. Voetbal op kunstgras is totaal wat anders dan voetballen op gewoon gras. Precies zoals je hardschaatsen op kunstijs niet kunt vergelijken met schaatsen op natuurijs. Maar goed, ik zag ook wel dat er in Groningen een zeer matige grasmat ligt. Waarom maakt de eredivisie geen onderlinge afspraak om uit het tv-geld jaarlijks een bedrag voor alle clubs te reserveren waarmee alle achttien matten in topconditie gebracht en gehouden worden? Ik vind dat een goed idee. Misschien wil de eerste divisie dan ook wel meedoen. Ik stel daarbij ook voor om greenkeepers uit het golf in te huren om ons daarbij te helpen. Die hebben er echt verstand van. Kijk maar naar het veld in de Kuip. Feyenoord heeft de beste grasmat van Nederland dankzij de aanstelling van een greenkeeper uit het golf. Laten de verantwoordelijke baasjes eens met hem gaan praten.

En luister alsjeblieft niet naar Jan Smit van Heracles. Dat is verder best een aardige man, maar hij heeft nog nooit gevoetbald en heeft een duidelijk belang in het propageren van kunstgras. Daarom luister ik ook niet naar handelaren in graszaad in deze discussie, maar eerlijk gezegd hoor je die ook niet. Gras, echt gras, heeft geen pleitbezorgers nodig, dat bewijst zichzelf. Al meer dan honderd jaar, in het voetbal.