Van de 151 transfers dit jaar gingen er 58 spelers van een Nederlandse naar een buitenlandse club. Zestig spelers bewandelden de omgekeerde weg, terwijl 33 spelers binnen Nederland van club wisselden.

Van alle getransfereerde spelers ging het in 53 gevallen om verhuur. Wout Brama was de eerste speler die overstapte. De middenvelder kwam op 3 januari van PEC Zwolle en vertrok naar FC Utrecht. De laatste speler die de KNVB overschreef was Jari Oosterwijk. De aanvaller ging dinsdag van FC Twente naar NAC Breda.

Oosterwijk was niet de enige die een lastminutetransfer maakte. Ook dit seizoen was het weer druk op de slotdag waarop liefst 59 spelers nog van club wisselden. De grootste transfers waren die van Anwar El Ghazi van Ajax naar Lille, Robert Mühren van AZ naar Zulte Waregem, Hans Hateboer van FC Groningen naar Atalanta Bergamo en David Neres van São Paulo naar Ajax.

Overigens geldt voor spelers die naar het buitenland vertrekken de lokale tijd en/of het 'transferwindow' dat ter plekke wordt gehanteerd. Werkloze spelers kunnen ook buiten de transferperiodes overgeschreven worden als zij een contract tekenen.

db: Robert Mühren