Als de voortekenen niet bedriegen, kiest Frank de Boer vanavond in het cruciale Champions Leagueduel met Rapid Wien weer voor Viktor Fischer.

Viktor Fischer

De Deen neemt in dat geval de plaats in van linksbuiten Daley Sinkgraven, die terugkeert op het middenveld, terwijl Nemanja Gudelj wordt terugverwezen naar de bank. Leeftijd speelt ook vanavond geen rol.

De thuisclub moet in de Amsterdam ArenA (aanvang 20.15 uur) het gelijkspel uit de uitwedstrijd (2-2) omzetten in een ticket voor de play-offs van het miljoenenbal. Hoewel de trainer zijn opstelling zoals gewoonlijk niet wilde prijsgeven, liet hij de dag voor Ajax-Rapid Wien wel doorschemeren voor Fischer in plaats van Gudelj te kiezen.

„Er zullen niet veel veranderingen zijn in de opstelling”, begon De Boer. Waarna hij bekende na de rode kaart van Stefan Schwab in Wenen ook al met de gedachte te hebben gespeeld zijn waarschijnlijke wijziging van vanavond door te voeren.

„Tijdens de uitwedstrijd heb ik wel overwogen Sinkgraven naar het middenveld te halen en een andere buitenspeler op te stellen. Waarom ik dat niet heb gedaan? Je zag de krachten wegvloeien. Heb je op dat moment dan meer body nodig of juist niet? Ik koos (met Gudelj, red.) voor het eerste, eigenlijk.”

In de thuiswedstrijd ligt het voor de hand Fischer wél de voorkeur te geven boven Gudelj. „Viktor kan geen negentig minuten spelen als hij zou starten. Hij kan zestig minuten aan en is bereid te beginnen… Maar dat is hij eigenlijk altijd wel”, aldus De Boer, die beseft dat het Ajax-mes aan meerdere kanten snijdt.

Het is de verwachting dat de Oostenrijkers compact zullen starten en op de tegenstoot zullen loeren. Sinkgraven wordt met zulke kleine ruimtes door zijn techniek en handelingssnelheid bruikbaarder geacht dan de fysiek weer sterkere Gudelj. Een bijkomend voordeel is dat Fischer meer dan Sinkgraven een echte buitenspeler is, die de zwakke back van Rapid (Stephan Auer) nog meer pijn kan doen.

Het derde pluspunt is het wapen Gudelj, dat na zestig minuten als vervanger van de moegestreden Fischer (of een ander) kan worden ingezet. In het Ernst Happel Stadion werd het spel na De Boers wissels eigenlijk alleen maar minder. De Serviër zal Ajax juist van een nieuwe impuls kunnen voorzien of de volgende ronde over de streep kunnen trekken.

De zo goed als zekere reserverol is een hard gelag voor Gudelj, die zich bij Ajax moeiteloos aanpast. Na de trainingen krijgt hij vaak complimenten en in Wenen scoorde hij een dikke voldoende. Het zal een troost zijn dat hij tegen Rapid ongetwijfeld speelminuten krijgt, maar ook dat hij zich op de bank in goed gezelschap bevindt.