Ajax heeft in de knock-outfase van de Europa League een moeizame zege geboekt op Legia Warschau. In Amsterdam eindigde de eerste ontmoeting van het tweeluik vanavond in 1-0. Arkadiusz Milik was de maker van de enige treffer. Toch was niet Milik, maar Jasper Cillessen de beste Ajacied van de avond. De goalie hield zijn ploeg in een matige tweede helft met enkele prima reddingen op de been. De bezoekers hadden op basis van de tweede helft recht op meer in de ArenA.

Milik en Cillessen helpen Ajax aan moeizame zege op Legia

In de eerste helft had Ajax weinig te duchten van de koploper van Polen. Legia trok zich terug en was veelvuldig met elf man op de eigen helft te vinden. Ajax speelde de bal vaak rustig rond en had moeite om tot grote kansen te komen. Dit kwam omdat de Amsterdammers te langzaam opbouwden en de bal stroperig rondspeelden. Enkele keren kwam de ploeg wel gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Zo was Anwar El Ghazi met een schot dicht bij de 1-0, net als Riechedly Bazoer, die met een volley net naast schoot.

Tien minuten voor de pauze was het dan toch raak voor Ajax. Arkadiusz Milik kreeg de bal rand strafschopgebied aangespeeld van Ricardo Kishna en krulde de bal op zeer fraaie wijze in de verre hoek achter de doelman van Legia. De treffer was verdiend op basis van het spelbeeld, al was Ajax niet bij machte de tegenstander kapot te spelen. Kort voor rust leek El Ghazi de marge te verdubbelen, maar zijn poging vloog net over de verre kruising. Milik kreeg in de spits overigens de voorkeur boven Lasse Schöne, die net als Niklas Moisander en Daley Sinkgraven op de bank zat.

Zo weinig als Ajax in het eerste bedrijf te duchten had van de Poolse formatie, zo moeilijk had de regerend landskampioen het na de pauze. Legia ging verder van het eigen doel spelen en nam het initiatief over van Ajax, dat zich opvallend makkelijk terug liet dringen door de kampioen van Polen. Ajax had weinig meer te vertellen en moest enkele grote kansen weggeven, die Jasper Cillessen keer op keer goed redde. De sluitpost ontpopte zich tot de beste Ajacied na rust. Aanvaller Orlando Sá kwam drie keer in scoringspositie, maar in het onderlinge duel kwam Cillessen keer op keer als winnaar uit de bus. De keeper onderscheidde zich met twee geweldige reddingen van dichtbij. De derde inzet van Sá keerde de goalie van Oranje op fraaie wijze met de voet.

De hoogtepunten van de thuisploeg na rust waren op één hand te tellen. Milik probeerde het eens ongevaarlijk van afstand, net als Bazoer. In de slotfase kreeg Milik nog een dot van een kans, maar hij wist de voorzet door een slechte aanname niet in het doel te werken. Daarna was hij met een schot nogmaals gevaarlijk, maar ook die poging trof geen doel. Door de 1-0 zege heeft Ajax prima papieren om een ticket voor de achtste finales te bemachtigen, al is de klus zeker nog niet geklaard. Volgende week staat de return in Polen op het menu. Dat duel zal achter gesloten deuren worden afgewerkt.