Johan Cruijff was blij met de 6-0 overwinning van het Nederlands elftal op Letland, maar bij zijn analyse zag hij vooral in de details toch nog genoeg fouten. "Vooral tussen de 45e en 75e minuut, toen er bij een 3-0 voorsprong een half uur lang veel te weinig gebeurde en ook niet werd gescoord."

 

nederlands elftal

Willem van Hanegem :

De openingsgoal van Robin van Persie was uiteraard van grote waarde gisteravond, maar het keerpunt in Nederland - Letland zat hem in de wissel Blind/Clasie.

Uiteraard is het jammer dat Blind zich daarvoor eerst moest blesseren, dat gun ik hem niet. Maar ik wilde Clasie en Sneijder al heel lang eens in deze positie een wedstrijd zien samenspelen. Dat liep voortreffelijk, heerlijk om naar te kijken. Ik hoop dat dit duo een vast koppel op het middenveld blijft. Sneijder speelde nu in de punt naar achter en heeft daar constant het spel voor hem liggen. Dan is hij echt op zijn best, dan maakt hij het team sterker, hoe lang roep ik dat al niet?

Clasie bij hem in de buurt maakt het middenveld alleen maar dodelijker voor de tegenstander. Kijk er de wedstrijd nog maar eens op na. Elke eerste bal van die mannen gaat vooruit; niks breed en al helemaal niet terug, vooruit die bal, druk zetten. Dat moeten we ook wel omdat we achterin nu eenmaal niet van internationale topkwaliteit zijn. Weg van je goal dus. Dat pakte goed uit na het inbrengen van Clasie, die een uitstekende secondant van Sneijder bleek te zijn. Op deze manier kunnen we niet alleen van Clasie, maar ook van Sneijder nog lang plezier beleven.

Op de televisie werd interessant gedaan over de positie van Van Persie als 'nummer 10'. Ik vind dat onzin, moeilijk gepraat. Voor die positie kun je heel moeilijk vaste afspraken maken. Je kunt wel starten met zo'n intentie, maar het is geheel afhankelijk van de wedstrijdsituaties en van de ingevingen van je spitsen waar ze gaan lopen. De ene keer staat Van Persie het diepst en de andere keer is het Huntelaar.

Het maakt dan niet zo veel uit wat je afspreekt. Het belangrijkst is het dat de bondscoach er voor gezorgd heeft dat die twee in de afgelopen tijd met elkaar in gesprek zijn gegaan en dat ze weer wat voor elkaar over hebben. Gewoon opgelost als grote mensen, dat zouden we in dit land bij meer kwesties op deze manier moeten doen.

Omdat ik voor Sport1 het internationale voetbal analyseerde, zag ik Nederland-Letland op de televisie. Die wedstrijd werd ingeleid door Jack van Gelder. Wat word ik ontzettend moe van deze man. Die deed net alsof de wereld zou vergaan als het Nederlands elftal deze wedstrijd zou verliezen. Hoe belachelijk is dat? Kunnen we in dit land nog objectief zijn bij tegenslag?

Hij niet en als we verliezen, dan zoekt hij een zondebok. Ik walg daarvan. Youri Mulder kwam daarna pas in beeld en die had een ontzettend rood hoofd. Ik hoop maar dat dat kwam omdat hij zijn stropdas te strak had zitten en niet omdat hij ook meeging in de verkeerde opwinding. Ik heb me sowieso zeer geërgerd de afgelopen week, in de opmaat naar het duel met Letland. Guus zegt dat hij opstapt als hij verliest en niemand heeft door dat dat cynisch bedoeld was tijdens zo'n vervelende persconferentie.

Alsof Hiddink denkt dat hij zijn spelers of zichzelf op scherp moet zetten voor een wedstrijdje tegen Letland. Hou eens op zeg. Het was bijna een belediging van het Nederlands elftal als geheel en zijn hele geschiedenis om nu ineens Nederland-Letland een dramatisch gewicht te geven. We zijn gek aan het worden in dit land. We kunnen verlies niet meer relativeren en maken overal ruzie over. Waarom? Omdat veel meningenmakers hun eigen agenda hebben.

Ze willen in beeld blijven omdat het aardig verdient en hebben vaak een dubbele agenda. Misschien wil men ook wel in de dug-out van Oranje zitten. Of ze hebben dezelfde zaakwaarnemer als Ronald Koeman en zijn daarom kritisch op Guus.

Die dubbele agenda's vind ik nog het naarst. Kijk naar voetbal omdat je ervan houdt, geef er je onafhankelijke mening over en wees kritisch naar iedereen als de uitvoering daar om vraagt. Maar voer geen hetze alstublieft. Guus Hiddink blijft bij de KNVB tot en met het EK in Frankrijk en daar ben ik blij om.