PSV heeft de landstitel gegrepen door op bezoek bij PEC Zwolle optimaal te profiteren van de misstap van concurrent Ajax bij De Graafschap. Luuk de Jong en Jürgen Locadia namen hun ploeg bij de hand in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen: 1-3.

Ongenadig hard uithalen, dat was de opdracht die PSV meekreeg er vanuit gaande dat Ajax zou winnen op bezoek bij De Graafschap. Na ruim een kwartier kreeg Luciano Narsingh al een enorme kans om de Eindhovenaren op weg te helpen naar een monsterzege. Met een fraaie steekpass stuurde Locadia zijn collega-aanvaller alleen richting doelman Kevin Begois. Narsingh dribbelde om de keeper heen, maar de hoek was vervolgens te lastig voor de buitenspeler om de 0-1 binnen te schuiven.

In de 34ste minuut was het wel raak voor de bezoekers, toen Davy Pröpper goed teruglegde op Locadia. Laatstgenoemde knalde in de verre hoek raak. De openingstreffer gaf PSV zelfvertrouwen en de Eindhovenaren namen het initiatief na een evenwichtig begin. PEC, dat kans maakte op plaatsing voor de play-offs voor Europees voetbal, kreeg vlak voor rust een tweede domper te verwerken. Luuk de Jong kopte van dichtbij de tweede Eindhovense treffer van de middag binnen na een mislukte kopbal van Locadia.

PSV

Zeven goals had PSV nodig om kampioen te worden bij een 1-0 zege van Ajax en dus kreeg de doelpuntenjacht direct na rust een vervolg. PSV zette PEC met de rug tegen de muur, maar grote kansen bleven uit. Zorgelijk voor de Eindhovenaren, tot Bryan Smeets in Doetinchem de 1-1 maakte tegen Ajax. Bij die stand was PSV virtueel koploper, zo drong ook door tot de juichende supporters in het uitvak. PSV controleerde, maar doelman Jeroen Zoet bracht de spanning halverwege de tweede helft onbewust terug door de bal kinderlijk eenvoudig in te leveren. Ex-Ajacied Ouasim Bouy profiteerde dankbaar met een laag en zuiver schot in de rechterhoek: 1-2.

De aansluitingstreffer bleek precies wat nodig was om PSV weer wakker te laten schrikken, want een minuut later lag de bal aan de andere kant in het net. Weer was Locadia betrokken bij het doelpunt. De linksbuiten zette De Jong voor de keeper en de spits verdubbelde de marge weer met een rollertje in de verre hoek.

Terwijl in het PSV-kamp de blikken grotendeels gericht waren op de tussenstand in Doetinchem drong PEC in de slotfase nog aan. In de hoop eigenhandig een ticket voor de play-offs veilig te stellen. PSV stond bij vlagen onder druk in de slotfase, maar hield stand. Standhouden deed De Graafschap ook in de thuiswedstrijd tegen Ajax, waardoor het feest na afloop losbarstte in Zwolle. PEC staat na de nederlaag achtste, waardoor de ploeg van trainer Ron Jans zeker is van deelname aan de play-offs.

'Je moet positief zijn en erin blijven geloven. Dat geloof is er', zei trainer Phillip Cocu met nog één wedstrijd voor de boeg. Zondagmiddag kreeg dan toch PSV de beloning voor het behouden van het geloof, in de vorm van het kampioenschap.