Fraai was het weer allerminst, voor de vijfde keer speelde Portugal gelijk in de reguliere speeltijd, maar de luizenploeg van Cristiano Ronaldo & co staat wél in de halve finale van het EK. Strafschoppen brachten de beslissing.

Van het voetbal moeten we het niet hebben deze avond, maar gelukkig verschijnt steeds opnieuw het strak gecoiffeerde hoofd van Cristiano Ronaldo in beeld, op de grote beeldschermen van het Stade Vélodrome in Marseille. Op zijn onderlip bijtend. De handen ten hemel heffend. Schietend in vertraging. Theatraal het hoofd schuddend, of quasi-lachend juist. En uiteindelijk, tegen middernacht: écht en onvoorwaardelijk lachend, stralend van geluk. Na een zenuwslopende strafschoppenreeks blijft de droom van de wereldster zowaar levend, ondanks vijf (!) gelijke spelen met Portugal in de reguliere speeltijd. 

Languit ligt de aanvaller in het gras voor het begin van de verlenging, met een masseur aan zijn dure benen. Weer die strakke blik van opperste concentratie. Kort daarvoor heeft hij nog over de bal heen gemaaid, helemaal alleen voor keeper Lucas Fabianski. Een moeilijke kans, maar toch, zijn ergernis is er niet minder om.


Christiano Ronaldo