Een grote brand heeft vrijdagochtend het supportershome van Ajax verwoest. Het pand van AFCA Supportersclub in Amsterdam moet als verloren worden beschouwd. Even voor 07.00 uur werd het sein brand meester gegeven.
 
Supportershome Ajax in de as gelegd door brand 
 

De brandweer is bezig met nablussen, meldde een woordvoerster.

De eerste melding van de brand kwam vrijdag rond 03.30 uur. ''Bij aankomst van de brandweer was er binnen brand.'' Of het gaat om brandstichting of kortsluiting kon de woordvoerster niet zeggen. ''Alle scenario's staan open.'' Onderzoek zal dat moeten uitwijzen. ''Als dat al mogelijk is'', zei ze met het oog op de grote schade.

Voor zover bekend was er niemand in het supportershome aan De Passage aanwezig toen de brand werd ontdekt. Er was flink wat rookontwikkeling. Maar dat leverde volgens de brandweer weinig gevaar op voor omwonenden, omdat er in de buurt vooral kantoorgebouwen zijn.

De brandweer zette speciale teams in die via gaten door muren heen een brand kunnen blussen. ''De brandweerlieden zijn voor hun eigen veiligheid niet het pand binnengegaan vanwege de omvang van de brand.''

Brandstichting

AFCA Supportersclub is de onafhankelijke supportersvereniging van voetbalclub Ajax. Begin 2005 woedde er ook brand, die bleek te zijn aangestoken.

En in april 2006 werden in de buurt van de Amsterdam Arena twee mannen gearresteerd voor een poging om het Ajax-supportershome in brand te steken. Ook eind 2008 woedde er een brandje. De schade aan het clubhuis bleef beperkt.

Het honk dat vrijdag in de as werd gelegd, zou op termijn verhuizen naar een plek in de parkeergarage onder de Amsterdam Arena, het zogenoemde transferium. De gemeente Amsterdam drong al langer aan op verplaatsing van het supportershome met het oog op orde en veiligheid.

Emotionele schade

De brand in het supportershome heeft niet alleen grote materiële schade veroorzaakt, maar ook enorme emotionele schade door het verlies van persoonlijke eigendommen van Ajax-fans. Dat zegt het bestuur van de AFCA Supportersclub in een reactie.

Financieel directeur Jeroen Slop van Ajax is geschokt door de brand. ''Dit is een enorme dreun voor onze supporters en de club'', zegt de financieel directeur die ook supporterszaken in zijn portefeuille heeft.

''Het supportershome is voor velen van grote waarde en werd op speeldagen goed bezocht door onze fans. Er is nu helaas niet veel meer van over. Voor zover bekend was er gelukkig niemand in het pand aanwezig, maar de materiële schade is aanzienlijk. Er stonden heel veel attributen die van emotionele waarde zijn voor onze supporters. Die zijn nu verloren gegaan en onvervangbaar. We hebben inmiddels contact gelegd met de verzekeraar."