Vermoeidheid uit de weggaan en focus!
Het begon zo makkelijk, maar ineens voel je de vermoeidheid opkomen. Je begint te hijgen en het wordt steeds zwaarder. Tijd voor om dit aan te pakken! Deze tips helpen jou je training langer vol te houden.

In de sport moet je op het moment dat het erop aankomt, over een uiterste concentratie beschikken. Zeker in de topsport maar ook recreatieve sporters eisen vaak de beste prestatie van zichzelf.  Je dient allereerst voldoende energie te hebben maar ook het juiste concentratieniveau. Maar, wat is concentratie eigenlijk? Concentratie betekent, je aandacht specifiek op iets (kunnen) richten.

Focus
Het zijn makkelijke tips die je helpen om de vermoeidheid tegen te gaan. Begin met het focussen op iets. Dit kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn of je houding. Doordat je de aandacht legt op iets anders vergeet je vaak dat je moe bent. Het is belangrijk om je ademhaling goed in de gaten te houden. Het gaat vaak onbewust verkeerd. Of te snel, of te langzaam. Dit kost te veel energie.

Het ritme van in- en uitademen is afhankelijk van je loopritme. De meeste mensen lopen het plezierigst wanneer ze drie stappen doen tijdens het inademen en drie stappen tijdens het uitademen. Adem via je mond en probeer rustig en gelijkmatig te blijven ademhalen. Loop bij een stevig looptempo niet met een dichte mond.

Werkt dit niet? Focus dan op andere dingen. Denk eraan van je die dag nog gaat doen of wat je die avond gaat eten.

Nu kijken we naar een voetballer. Deze zal tijdens een wedstrijd bezig kunnen zijn met het behalen van bepaalde prestaties om deze wedstrijd te gaan winnen. De uitkomst van deze wedstrijd heeft deze voetballer echter niet volledig onder controle, aangezien hij geen invloed heeft op de prestaties van bijvoorbeeld tegenstanders of scheidsrechters. Daarom kan de voetballer zich beter focussen op de aspecten waar hij wel controle over heeft (taak).

Slaap goed
Als je overdag goed actief bent dan slaap je beter en als je goed slaapt herstel je beter. Slaap of een slechte nachtrust wordt vooral geuit door prikkelbaarheid en een afname van de alertheid. Een verminderde alertheid kan je in sommige takken van sport opbreken. Met een gezonde dosis inzet en motivatie kun je veel compenseren, maar een slechte nachtrust geeft uiteraard niet veel vertrouwen bij aanvang van een wedstrijd.

 Een avondje stappen voor een voetbalwedstrijd is natuurlijk geen goede voorbereiding. Maar je hoeft de avond voor een wedstrijd ook niet om 7 uur in je bed te liggen. Belangrijk is om zoveel mogelijk je normale ritme aan te houden. Regelmaat is belangrijk.

Ben je iemand die graag al van tevoren over de wedstrijd nadenkt, dan is dat prima. Doe je dat niet, ook goed. Doe vooral hetgeen jou goed uitkomt, maar pak ruim voldoende slaap en geen alcohol of zwaar eten.

Drink daarom ook geen koffie meer voor het slapen gaan en zorg voor een goed ontbijt als je opstaat. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je hebt een nacht geslapen en de afgelopen 8-10 uur niets meer gegeten en gedronken. Je lichaam heeft nu energie en voedingsstoffen nodig om aan de dag te beginnen. Het is daarnaast ook goed voor de concentratie.

 db:fit

Vermoeidheid kun je vaak overwinnen door de tips die hierboven staan. Maar er is een verschil tussen een beetje moe en compleet uitgeput zijn. Word je duizelig, trillerig of zijn je spieren heel slap? Luister dan naar je lichaam en ga op een rustig tempo verder, neem een pauze of stop. Niets is belangrijker dan de signalen van je lichaam serieus nemen.