Wales is officieel al het beste voetbalelftal van het Verenigd Koninkrijk. Gareth Bale & co zijn na de totale destructie van België nog één horde verwijderd van een finale, waarin ze zich zouden kunnen kronen tot de beste ploeg van Europa.

 Dat doet pijn bij de Engelsen, die in de laatste week van het EK elke dag krijgen ingepeperd waarom Wales – the Red Dragons - zoveel beter is dan het nationale elftal van de inmiddels opgestapte Roy Hodgson.
 
Met Gareth Bale heeft de ploeg vanzelfsprekend een speler van wereldklasse, maar vooral een leider. Wayne Rooney werd door Hodgson bij vier achtereenvolgende duels in Frankrijk op persconferenties achter een tafel gezet. Daar hield zijn leiderschap op. Sportief en mentaal kon hij het niet waarmaken. Bale in alle opzichten wel.

Chris Coleman heeft als trainer niet aan het roer gestaan bij clubs in heel Europa, zoals Hodgson. Maar gebrek aan internationale ervaring compenseert hij met een overtuigende visie, helderheid naar zijn spelers en het managen van alles om zijn team heen.

Wales is een 3-5-2-machine, waarbij af en toe een onderdeeltje wordt verwisseld maar de constructie intact blijft. Waar Hodgson er elk duel op los goochelde, met en zonder buitenspelers aantrad, koos Coleman vanaf dag één voor een vaste speelwijze.

Tijdens de kwalificatie dacht men nog dat het ticket voor Frankrijk was verdiend door één man: Gareth Bale. Maar een halve finale van het EK bereik je niet met een one man-team. De ploeg heeft in de defensie, op het middenveld en in de aanval meer spelers met kwaliteit zoals Aaron Ramsey (Arsenal), Joe Allen (Liverpool) en captain Ashley Williams van Swansea City.
Wales