Roda JC moet volgend seizoen gaan proberen te overleven op het hoogste niveau. „Een goed voorbeeld is de aanpak van Willem II na een aantal mindere jaren. Ze hebben een goede trainer in Jurgen Streppel, met een duidelijk visie”, meent succescoach Rick Plum, die weer als rechterhand van de nog te benoemen hoofdtrainer gaat dienen.

 'Willem II is voorbeeld Roda JC'
 
 

De ’Streppel-rol’ in Kerkrade lijkt weggelegd voor Ernest Faber. Plum zelf adviseerde het bestuur eerder al om Faber binnen te halen. Roda JC heeft afgelopen weekend een derde gesprek gevoerd met de Eindhovenaar, die volgens algemeen directeur Wim Collard één van de drie kandidaten is. Door de promotie is de kans op zijn komst gestegen.

Naast de nieuwe trainer zal Roda flink moeten gaan investeren in nieuwe spelers. In de Jupiler League maakte het lang niet altijd een goede indruk en eindigde het als derde met maar liefst elf nederlagen. „We hadden het niet altijd even makkelijk. We hebben op alle vlakken en in alle linies versterkingen nodig. Daarnaast moeten we een bredere groep krijgen. Op dit moment hebben we een eerstedivisieselectie”, aldus aanvoerder Ard van Peppen, die voor de vijfde keer promoveerde in zijn carrière.

Met de snelle rentree in de eredivisie schiet de begroting van Roda JC ruim drie miljoen euro omhoog: van 6,2 miljoen euro naar 9,5 miljoen euro. Waar Van Peppen spreekt van drastische veranderingen binnen de selectie, zegt algemeen directeur Wim Collard niet van plan te zijn de selectie rigoureus te gaan wijzigen nu er meer geld beschikbaar is. „We moeten gerichte aankopen doen. Onze ploeg heeft bijvoorbeeld een scorende spits nodig”, aldus Collard, die met technisch manager Louis Coolen in gesprek gaat over een langer verblijf.