FC Twente boekt ruime overwinning op FC Dordrecht

Ilias Haddad krijgt rood bij FC Dordrecht

FC Twente heeft zondagmiddag een erg eenvoudige middag beleefd op bezoek bij FC Dordrecht. Het werd al vrij snel in het zadel geholpen door een blunderende verdediging van de thuisploeg. Na een vroege rode kaart voor de gastheren was de wedstrijd beslist en mocht FC Dordrecht blij zijn dat FC Twente weinig initiatief nam om de 4-0 stand verder uit te breiden. FC Dordrecht komt hiermee steeds verder in de problemen.

Aan het begin van het seizoen sprak FC Dordrecht uit aanvallend voetbal te willen spelen in de Eredivisie. Dat kwam ze ook zondagmiddag tegen FC Twente alweer duur te staan. Omdat de thuisploeg door zijn tactiek ver vooruit speelt, ontstaat er veel ruimte in de rug van de verdedigers. De kwaliteit om met ruimte in de rug te spelen, lijken de verdedigers van de promovendus niet te hebben. Het kwam ze duur te staan tegen de bezoekers uit Enschede. De een na de andere speler ging achterin in de fout en zo was het duel eigenlijk na twintig minuten al gespeeld.

Zo profiteerde Hakim Ziyech van een te korte terugkopbal, Andreas Bjelland wist makkelijk het doel te vinden en te scoren na mistasten van doelman Filip Kurto. Een eigen doelpunt van Funso Ojo maakte het allemaal nog erger voor de spelers van trainer Ernie Brandts. Alsof dat nog niet genoeg was, nam Illias Haddad een bal verkeerd aan en corrigeerde hij dat door de doorgebroken Luc Castaignos neer te halen. Een rode kaart was een logisch gevolg. Ook bij de 3-0 stond FC Dordrecht niet goed te verdedigen en schoof Mokhtar beheerst het vierde doelpunt in het net.

FC Dordrecht zal zo langzamerhand moeten beseffen dat de aanvallende speelstijl ze niet op het lijf geschreven is. Het is niet in staat om op een hoog tempo de bal van voet naar voet te laten gaan. Dat was ook het geval toen de rode kaart nog niet was gevallen. Na twee tot drie balcontacten moest het telkens omschakelen, aangezien FC Twente dan eenvoudig wist te overnemen. De rode kaart noodzaakte FC Dordrecht om achteruit te zakken en de schade te beperken. Dat was tevens geen succes te noemen, aangezien de Tukkers ruimte bleven krijgen om aan te vallen. Voor FC Twente natuurlijk fijne omstandigheden om onder te voetballen.

Echte uitblinker aan de kant van FC Twente was Hakim Ziyech. De technisch begaafde zomeraankoop van trainer Alfred Schreuder was telkens aanspeelbaar voor zijn teamgenoten. Bovendien lukte het hem om onder druk van drie tegenstanders  elke keer de voetballende oplossing te vinden en daarmee zijn teamgenoten meer ruimte te verschaffen. Voor FC Dordrecht was de aanwezigheid van Hakim Ziyech extra zuur, omdat hij dit seizoen in het shirt van SC Heerenveen ook al tegen ze speelde en toen eveneens wist te scoren.

Zo blijft FC Dordrecht na zondagmiddag op zoek naar de eerste overwinning in eigen stadion dit seizoen. Het wist alleen in de eerste speelronde op bezoek bij SC Heerenveen een zege te boeken. Toen eindigde de wedstrijd namelijk in 1-2. Sindsdien is het kommer en kwel bij het gepromoveerde FC Dordrecht. Gedurende de wedstrijd was overigens duidelijk te horen dat enkele supporters om het vertrek van trainer Ernie Brandts vroegen. Hij komt met deze resultaten steeds meer onder druk te staan. FC Twente weet dankzij de eenvoudige zege aansluiting te houden bij de topdrie.