Joël Veltman ziet Ajax groeien

Spelers van Ajax

Vijf zeges, twee nederlagen en één gelijkspel. Dat is de balans van Ajax na acht competitiewedstrijden in dit seizoen. Een wat magere score, vindt verdediger Joël Veltman, maar hij is wel tevreden over de ontwikkeling die zijn ploeg doormaakt. "Ik vind dat ons spel al veel beter is dan in de eerste weken van dit seizoen."

De eerste weken van de competitie, het is traditiegetrouw niet de beste periode van Ajax in een seizoen. De afgelopen jaren schoot de ploeg van coach Frank de Boer steevast stroef uit de startblokken en kwamen de goede resultaten meestal zelfs pas na de winterstop. Ook dit jaar is de start niet flitsend te noemen en de thuiswedstrijd tegen bekerwinnaar PEC Zwolle was allesbehalve een voetbalshow, maar helemaal ontevreden is Joël Veltman niet. Het spel van zijn ploeg is bemoedigend, vindt de international.

"We hadden het geluk niet, het was allemaal nét niet bij ons", zegt Joël Veltman. Over het gelijkspel tegen PEC Zwolle. "Als er één ploeg verdiende om te winnen, waren wij het. Als de 1-0 valt, kan je daarna uitlopen naar 2-0 of 3-0. Dat gebeurde niet en dat krijg je het lastig tegen een team als PEC Zwolle, dat heel compact en vanuit een goede organisatie speelt. Maar er is geen man overboord, na dit gelijkspel. Vorig seizoen hebben we ook vier of vijf van dit soort wedstrijden gehad."

Joël Veltman vond dat Ajax helemaal niet zo slecht speelde tegen PEC Zwolle. "Ik vind dat ons spel al veel beter is dan in de eerste weken van dit seizoen. Het lag in deze wedstrijd vooral aan de eindpass voor de goal, die was niet goed. Daar moeten we aan werken, maar voetballend en opbouwend ging het wel aardig. Welk cijfer ik ons zou geven voor deze wedstrijd? Ach. Een 6,5. We waren wel echt de betere, zeker in de tweede helft."

Door het gelijkspel heeft Ajax nu twee punten achterstand op koploper PSV, dat zondag drie punten pakte in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Joël Veltman is positief over de manier waarop zijn ploeg de eerste acht duels van dit seizoen doorgekomen is. "We doen bovenin mee, al is dat eigenlijk vanzelfsprekend voor een club als Ajax. Maar ik denk zelfs dat we koploper hadden moeten zijn. We hebben wat pech gehad, zoals bij FC Groningen. En van PSV hebben we onnodig verloren. Daar tegenover staat wel dat we geluk hadden tegen Feyenoord, maar ik denk dat we iets meer punten hadden kunnen hebben. Het voetbal is goed, de kwaliteit is zeker aanwezig."

"We zijn in deze fase van het seizoen, in onze ontwikkeling, zeker op het punt waar we wilden zijn", vervolgt de verdediger Joël Veltman. "Alleen dus met iets te weinig punten, maar voetballend kunnen we zeker tevreden zijn."

Joël Veltman zelf is een vaste waarde in de basis van Ajax en behoort ook weer tot de selectie van Oranje, bondscoach Guus Hiddink heeft hem opgeroepen voor de komende interlands tegen Kazachstan en IJsland. "Het is iedere keer weer mooi als ik hoor dat ik opgeroepen ben", zegt Joël Veltman. "Ik zit er nu bijna een jaar bij, maar vind het iedere keer toch weer spannend als de selectie bekendgemaakt wordt. Iemand als Arjen Robben weet wel dat hij erbij zit, bij mij is dat anders. Het is voor mij echt niet vanzelfsprekend, ik moet me nog steeds iedere week bewijzen bij mijn mooie club Ajax." Dat lukt aardig, vindt hij. "Toen ik vorig seizoen net een basisplek bij Ajax had, was ik heel onbevangen. Daarna ben ik toch wat meer gaan nadenken, dat is nu weer een stuk minder."