Oranje-spelers zijn heel erg overtuigd van zichzelf

 Oranje 0 - 1 Kazachstan

Willem van Hanegem hoopt dat hij vanavond (maandag 13-10-2014) een beter Nederlands elftal ziet dan afgelopen vrijdag het geval was. Hoewel Oranje in de Amsterdam ArenA met 3-1 wist te winnen van Kazachstan, vindt Willem van Hanegem dat het spel nogal te wensen overliet. Hij wil een meer offensieve speelwijze zien.

"Ik begreep er niet veel van", schrijft Willem van Hanegem over de wedstrijd tegen Kazachstan. "Als de doelman van de Kazakken uittrapte, hadden wij vijf man op een rijtje achterin staan. En waarom stond Nigel de Jong in de basis? Een goede speler, maar zijn kwaliteiten heb je op zo'n avond niet nodig. Alsof er wat te vrezen was, zo stonden we erbij. Oké, er viel een goal van ze, maar dat krijg je er van als je te veel respect voor nobody's hebt", bromt de oud-international.

Willem van Hanegem had het anders aangepakt, als hij de bondscoach van Oranje was. "De voorste linie had van mij uit vier man mogen bestaan met twee man op de flanken en Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar in het centrum. En dan had ik het bij wijze van spreken verboden om de bal breed te spelen", aldus het icoon van Feyenoord. "Dit soort tegenstanders, of het nou Kazachstan is of IJsland, speel je kapot in de lengte en nóóit in de breedte. En je moet vooral ook niet met zijn allen naar binnen trekken. Ik zag dat Daley Blind te vaak doen, Arjen Robben doet dat ook altijd, maar dan wordt het heel erg druk centraal. Robin van Persie kreeg in dat gedoe toch bijna geen bespeelbare bal?"

Hij hoopt dat het tegen IJsland beter zal gaan. "Ik hoop dat het vanavond aardig wordt om naar te kijken, maar ik vrees dat het weer erg moeizaam zal gaan. Ik zie bij het zogenaamde grote Oranje hetzelfde als bij Jong Oranje. Te veel jongens zijn heel erg overtuigd van zichzelf. Ze vinden dat ze erg goed zijn en dulden weinig tot geen correcties of coaching. Terwijl ze zich moeten realiseren dat je gewoon heel erg je best moet doen om van IJsland te kunnen winnen aldus Willem van Hanegem."