PSV heeft een slechte dag gehad bij Heerenveen

PSV heeft een slechte dag gehad bij Heerenveen

PSV heeft een slechte dag gehad bij Heerenveen. De Eindhovenaren wisten zondag niet te profiteren van een rode kaart bij de sc Heerenveen. In de tweede helft kwam PSV bovendien zelf met tien man te staan en gaf een doelpunt van Daley Sinkgraven de doorslag: 1-0. Voor PSV is het de tweede nederlaag in de Eredivisie van dit seizoen.

Een overtreding van Stefano Marzo in de 33ste minuut leek Heerenveen aanvankelijk lelijk op te breken. De thuisploeg maakte tot dat moment de meeste aanspraak op een doelpunt, maar door een onhandige actie van de verdediger werd het elftal tot tien man gereduceerd. Marzo bracht de doorgebroken Florian Jozefzoon ten val en werd door scheidsrechter Kevin Blom bestraft met een rode kaart. In ondertal dreigde Heerenveen daarna alleen maar te moeten tegenhouden.

Voor PSV was de opluchting na de rode prent groot, want in het eerste half uur was het enkele keren aan een achterstand ontsnapt. Het enthousiaste Heerenveen dwong in de achtste minuut de eerste kans van de wedstrijd af. De door verschillende clubs begeerde Daley Sinkgraven zocht succes met een schot in de korte hoek, maar Jeroen Zoet bracht redding. Ook spits Mark Uth zette de doelman aan het werk met een verrassende knal vanuit een moeilijke positie.

PSV had duidelijk moeite om mee te gaan in de strijd en speculeerde vooral op de counter. Via Luciano Narsingh (oud-speler van Heerenveen) en Jozefzoon deelde de koploper slechts enkele speldenprikken uit. Als verzachtende omstandigheid voor het vlakke optreden kon trainer Phillip Cocu een lange lijst met blessures aanvoeren. Zo speelde PSV in het Abe Lenstra Stadion zonder Luuk de Jong, Andrés Guardado, Memphis Depay, Stijn Schaars, Abel Tamata en Oscar Hiljemark.

Dat excuus ging in de tweede helft niet langer op, toen PSV ook met een mannetje meer de route naar het Friese doel maar niet wist te vinden. Joshua Brenet bracht de Eindhovenaren verder in verlegenheid door in de 68ste minuut stevig in te gaan op Uth. Het kwam de verdediger op rood te staan. Heerenveen rook vervolgens bloed en ging met hernieuwd vertrouwen op jacht naar een doelpunt.

Lang hoefde de ploeg van coach Dwight Lodeweges niet te wachten op een bekroning voor het spel. Tien minuten na het rood voor Brenet vuurde Sinkgraven de bal in de kruising. Het bleek de beslissing van het duel te zijn. Door de nederlaag is PSV op de ranglijst de voorsprong op de achtervolgers kwijt. De Brabanders gaan nu samen met Ajax en PEC Zwolle aan kop. Heerenveen staat een punt achter het leidende trio.