Henk Veldmate is vanaf 1 februari hoofd scouting van Ajax. Henk Veldmate stond al op het punt om benoemd te worden. Oud-voetbalprof Veldmate (58) was FC Groningen ook als hoofdscout.

"Henk Veldmate heeft een heel goede naam in de voetbalwereld. Zijn komst betekent een kwaliteitsimpuls voor onze scouting en die is nodig. Henk heeft een goed netwerk, nationaal en internationaal. Ik denk dat hij voor ons bijvoorbeeld ook veel kan gaan betekenen in Zuid-Amerika", lichtte directeur spelersbeleid Marc Overmars toe. 

Veldmate geldt onder meer als de ontdekker van Luis Suárez, de Uruguayaan die hij in 2006 naar FC Groningen haalde en die inmiddels wordt beschouwd als een van de beste aanvallers ter wereld. Hij was als profvoetballer actief voor FC Groningen, SC Cambuur, SC Veendam en Go Ahead Eagles. Bij Groningen was Veldmate achtereenvolgens jeugdtrainer, hoofd jeugdopleiding, technisch manager en sinds 2014 fulltime scout.

Veldmate: "Ik heb ontzettend veel zin in deze nieuwe baan. Scouting heb ik altijd het leukste deel van mijn werkzaamheden als technisch manager gevonden, vandaar dat ik bij FC Groningen de afgelopen periode fulltime als scout actief was en niet meer als technisch manager. Ik ga hier bij Ajax leiding geven aan de scouts, maar ik wil zelf  ook ‘met mijn poten in de modder blijven staan’, oftewel ik zal zelf ook veel tijd in scouting blijven steken.”

Henk Veldmate