Voor Aad de Mos (67) bestaat er geen enkele twijfel wie zondag de Klassieker wint. "Ajax natuurlijk”, zegt de voormalig trainer van de Amsterdammers. "De slechte wedstrijd tegen FC Groningen werkt eerder als doping dan dat de spelers daarvan schrikken. Ik heb in mijn toto direct een 1 (voor een thuisoverwinning, red.) ingevuld.”

 

De Mos bewaart goede herinneringen aan Ajax-Feyenoord. "Mijn mooiste Klassieker was natuurlijk de 8-2 overwinning in september 1983 in het Olympisch Stadion. We zagen toch een beetje tegen dat duel met het Feyenoord van Johan Cruijff en Ruud Gullit op, maar stonden door Marco van Basten en Ronald Koeman binnen een kwartier op 3-0”, aldus de geboren Hagenaar, die ook nog eens in een Klassieker kampioen werd (mei 1983, 3-3).

"De woensdag voor de bekende 8-2 speelden we thuis teleurstellend 0-0 tegen Panathinaikos. Het spel was goed, maar we schoten – geloof ik – zeven keer tegen paal en lat. Het was het bewijs dat de ene wedstrijd volkomen los staat van de andere. En daarom hecht ik niet zo veel waarde aan Ajax-FC Groningen. Feyenoord verliest altijd de helft van zijn kwaliteiten als er bij Ajax wordt gespeeld. Het is hetzelfde als Feyenoord-PSV, want PSV slaagt er nooit in om in De Kuip te winnen.” Lachend: "Het verleden leert dat Ajax thuis elf van de tien keer van Feyenoord wint.”

Feyenoord-verdediger Sven van Beek

FC Twente

De eerste Klassieker dit seizoen, waarin Ajax in De Kuip werd weggespeeld maar wel won (0-1), speelt volgens De Mos geen rol. "Onvergelijkbaar met een duel in de ArenA. Zoals de knappe overwinning van Feyenoord op FC Twente me ook helemaal niks zegt. Ik vond Feyenoord helemaal niet zo goed én FC Twente vroeg met vijf verdedigers en het aan Feyenoord gegunde balbezit om een nederlaag”, aldus de analist.