Frank de Boer was tegen Excelsior (0-2) niet te spreken over de tactische discipline van zijn elftal in de eerste helft.

 

"We hadden in de Arena bepaalde afspraken gemaakt hoe je het speelveld op zo’n klein veld toch zo groot mogelijk moet proberen te maken", aldus De Boer. "De spelers die diep stonden, kwamen echter in de bal en gingen op posities lopen waar ze níét moesten komen. Daar was ik heel pissig over.”

Het resultaat: "We kwamen er niet doorheen, hadden wel veel de bal, maar dat leverde echt he-le-maal niets op. We kregen juist heel veel kansen tegen. Dat was de verdienste van Excelsior.”

Hoewel hij de schuld vooral bij zijn spelers zocht, wees De Boer wel op de omstandigheden. "We speelden met 21 man op één helft van het smalste veld in de eredivisie en op vrij stroef kunstgras, dat door de wind was droog gewaaid. Dat moet je niet onderschatten. Tegen zo’n inzakkende ploeg moet je echt in topvorm zijn. En dat waren we niet. We probeerden een hoog baltempo te spelen, maar we waren te statisch, hadden opportunistischer moeten zijn.”