Luuk de Jong is de nieuwe aanvoerder van PSV. Nadat de spits tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen al de aanvoerdersband droeg, heeft PSV-trainer Phillip Cocu hem nu definitief aangewezen als captain. "Als tweede aanvoerder heb ik gekozen voor Andres Guardado”, aldus Cocu.

 "Luuk en Andres weten wat ik van hen verwacht. Er komen extra verantwoordelijkheden kijken bij zo’n rol. Luuk heeft laten zien daar aan toe te zijn. In de voorbereiding heeft hij zich goed gemanifesteerd en zijn rol goed ingevuld.”

Jeugd boven ervaring
De Jong kwam een jaar geleden na een mislukt avontuur bij Borussia Mönchengladbach naar PSV. In Eindhoven bloeide de oud-speler van De Graafschap en FC Twente helemaal op. Met twintig competitiegoals en tien assists was De Jong direct een belangrijke schakel. Cocu moest een nieuwe aanvoerder aanwijzen na de transfer van Georginio Wijnaldum naar Newcastle United.

Bij zijn beslissing heeft de PSV-trainer een vergelijkbare afweging gemaakt als twee jaar geleden, toen hij Wijnaldum verkoos als aanvoerder boven Stijn Schaars, die qua leeftijd en ervaring een voor de hand liggende optie leek. Voor velen was dat toen een verrassende keuze, maar Wijnaldum heeft uitstekend gefunctioneerd als aanvoerder. Ook nu had Cocu voor een oudere, ervaren speler als Guardado kunnen kiezen, maar heeft hij bewust De Jong aangewezen.

Luuk de Jong nieuwe aanvoerder bij PSV