Hij miste de eenvoudigste kansen en verzilverde de moeilijkste. Luc Castaignos blijft een merkwaardig fenomeen, maar de spits van FC Twente kroonde zich in de Overijsselse derby tegen PEC Zwolle met twee voltreffers wel doodleuk tot matchwinnaar voor de Tukkers. Uiteraard, leidt de spits de aanval in ons Elftal van de Week.

Ook in de rauwe emotie na de nederlaag toonde PEC Zwolle-trainer Ron Jans zich een heer van stand. 'Gefeliciteerd, jij was vandaag de man van de wedstrijd en maakte het verschil', zo zei hij tegen Luc Castaignos, die na het duel met PEC zelf een foto maakte van het uitvak met Twente-fans. Op die conclusie viel niets af te dingen, maar wie de verrichtingen van de 22-jarige spits in het eerste half uur onder de loep nam, moet haast moedeloos zijn geworden.

 

Castaignos liet bijna traditiegetrouw ballen van zijn voet springen en leidde met dom balverlies rond het eigen strafschopgebied een gevaarlijke tegenaanval in. Het was drie keer niks met de Schiedammer, maar dat beeld moest later in de wedstrijd nadrukkelijk worden bijgesteld. Kort voor rust, bij een 1-0 achterstand, ontbond de aanvaller - na half tegen de grond te zijn gegaan - zijn duivels, liet twee opponenten zijn hielen zien en schoot onverbiddelijk raak (1-1)

 

Diep in de tweede helft, toen FC Twente profiteerde van de ruimte die het aanvallend spelende PEC Zwolle weggaf, had Castaignos zich met drie extra treffers onsterfelijk moeten maken, maar hij miste de eenvoudigste kansen, één op één met PEC-goalie Warner Hahn. Uiteindelijk verzilverde hij de moeilijkste: een heerlijke volley, op aangeven van Jesús Corona.

 

Castaignos krijgt in ons elftal gezelschap van Calvin Mac Intosh en Martijn Barto, het koppel van het nog altijd uitstekend presterende Cambuur, het Go Ahead-duo Jop van der Linden en Sjoerd Overgoor, Heraclied Oussama Tannane, AZ-talent Thom Haye, PSV'ers Andres Guardado en - als het aan Willem van Hanegem ligt - de beste back ter wereld Jetro Willems en de FC Groningen-spelers Sergio Padt en Eric Botteghin.