FC Groningen krijgt na meer dan een kwart eeuw een nieuwe kans om voor het eerst in de historie de KNVB beker op de erelijst te zetten. De noorderlingen rekenden woensdagavond in de eigen Euroborg af met Excelsior: 3-0. Op 3 mei is PEC Zwolle de tegenstander in de Kuip.

Excelsior

De Groningse treffers kwamen op naam van Hans Hateboer, Albert Rusnak en Tjaronn Chery.

FC Groningen speelde één keer eerder de bekerfinale. In 1989 was PSV met 4-1 (goals van Romario, Ellerman (2) en Kieft) te sterk. De enige treffer van equipe van trainer Hans Westerhof kwam toen op naam van Hennie Meijer.

Bekerhouder PEC bereikte dinsdag voor het tweede jaar op rij de finale door FC Twente na het nemen van strafschoppen te verslaan.

De bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle is ook een ontmoeting tussen FC Groningen-directeur Hans Nijland en zijn zoon en PEC-spits Stef Nijland.

Overigens staat precies één week na de bekerfinale het competitieduel tussen beide clubs - in Groningen - op het programma.

Verdediger Eric Botteghin ontbrak door een schorsing. Zijn vervanger Hans Hateboer toonde als rechtsback zijn offensieve kwaliteiten. Vijf minuten voor de rust zette hij met Tjaronn Chery een aanval op, die hij zelf doeltreffend afrondde: 1-0. Op basis van het vertoonde spel was de Groningse voorsprong niet onverdiend.

Het gedoseerd spelende Excelsior was voor de onderbreking zeker niet kansloos in de counter. Na de pauze kwam Tom van Weert namens Excelsior snel in scoringspositie. Doelman Sergio Padt redde fraai.

Zeven minuten later verdubbelde Albert Rusnak met een bekeken schot in de verre hoek de marge: 2-0. Daarmee was de strijd vrijwel gestreden.

Trainer Marinus Dijkhuizen gaf vlak voor het begin van het duel al aan dat behoud van de eredivisiestatus voor Excelsior de hoogste prioriteit heeft. Dat bleek in de slotfase van het duel. Chery en invaller Juninho Bacuna (lat) verzuimden eerst nog de score voor de dominerende thuisclub uit te bouwen voordat Chery in de 88e minuut toch nog toesloeg: 3-0