BIRMINGHAM - Ron Vlaar wil maandag als winnaar van de FA Cup de hand van Guus Hiddink schudden. „Met die beker op zak kom je toch wat lekkerder binnen bij Oranje”, zegt de verdediger van Aston Villa, dat zaterdag in de Engelse Cupfinal de degens kruist met Arsenal.
 
Tijd om prijzenkast te vullen’
 

 Ron ’Beton’ werd twee keer Europees kampioen met Jong Oranje (2006 en 2007) en eindigde met het Nederlands elftal als derde op het afgelopen WK. Maar bij zijn clubs heeft hij – met alleen de KNVB-beker voor Feyenoord in 2008 – een opvallend lege prijzenkast. „Het is tijd om die te vullen, want ik heb nog niet heel veel gewonnen”, lacht de Hensbroeker, die desondanks tevreden is over het verloop van zijn carrière. „De persoonlijke doelen die ik mezelf heb gesteld, zoals me in de EK- en WK-selectie spelen, heb ik eigenlijk altijd gehaald.”

Toch hunkert Vlaar (30) naar eremetaal, zo bekent hij in Birmingham. „De FA Cup is een geweldig grote prijs. Die trofee en de KNVB-beker zijn onvergelijkbare grootheden. Ik kan het niet eens uitleggen. Maar de historie en de beleving – zelfs tegen een vierdedivisionist kun je het loodzwaar hebben – maken het toernooi uniek. Daar kun je je als buitenlander voor je komst naar de Premier League niets bij voorstellen. In Nederland wordt de beker wel eens gezien als troostprijs, maar hier niet.”

En zeker niet door een club die sinds 1957 de FA Cup niet meer wist te winnen.