Er zit wat ruis op de eerder zo sterk stijgende lijn van Memphis Depay. In De Telegraaf concludeert voetbalanalyticus en voormalig PSV'er René van der Gijp dat Depay te veel voor zichzelf en te weining voor het team speelt.

Volgens Van der Gijp loopt Depay vanaf de eerste minuut op allerlei posities in het veld behalve op zijn eigen positie. Daarmee loopt hij iedereen voor de voeten en maakt hij het niet alleen anderen moeilijk maar ook zichzelf, vindt Van der Gijp. ,,Ik zou zeggen: zorg eerst eens dat je je eigen positie goed invult. Dat is ook veel beter voor het elftal, omdat dan de veldbezetting in orde is.''

Depay scoorde dit seizoen al vijftien keer. Maar daar had hij wel 116 doelpogingen voor nodig, een rendement van 13 procent. Als vleugelspeler gaf hij nog maar vier assists. Bovendien zit de klad er de laatste wedstrijden in. Depay scoorde al vijf wedstrijden niet en gaf in twaalf duels al geen voorzetten die tot een doelpunt leidden.

In de topper zondag tegen Ajax, onder toeziend oog van vele scouts van met name Engelse topclubs, leverde hij liefst 22 keer de bal in. ,,Er is niemand bij PSV die tegen hem zegt: doe eens normaal", aldus Van der Gijp. Wellicht heeft hij dat gedrag afgekeken bij Cristiano Ronaldo, vreest Van der Gijp. ,,Eigenlijk zou PSV een type Rinus Israël moeten hebben. Zo iemand die hem op de training een keer een rotschop geeft, zodat hij weer weet waar hij staat.